Hanefi Mezhebi
-
Hanefi Mezhebinin Özellikleri
Hanefi mezhebinin özelliklerine gelince bizzak Ebû Hanife ictihad ederken takip ettiği usûlü şu şekilde açıklamıştır: “Allah’ın kitabındakini alır kabul ederim.…
Devamını Oku » -
Kıyas ve İstihsân
Ebû Hanife ictihadlarında kıyas ve istihsana çok yer vermiştir. Kıyas; hakkında Kur’ân ve sünnette hüküm bulunmayan bir meselenin hükmünü, aralarındaki…
Devamını Oku » -
Hanefi Mezhebinin Yayıldığı Yerler
Hanefî mezhebi Irak’ta doğmuş ve Abbâsîler devrinde ülkenin başlıca fıkıh mezhebi olmuştur. Mezhep özellikle doğuya doğru yayılarak Horasan ve Mâverâunnehir’de…
Devamını Oku » -
İmam-ı Âzam (r.a.)’in Hadislere Bakışı
Ebû Hanife’nın az hadis bildiğini, hadise gereken önemi vermediğini veya hadislere muhâlefet ettiğini, ya da zayıf hadisleri aldığını öne sürenler,…
Devamını Oku » -
Mezhebin Önde Gelen Kitapları
HANEFİ MEZHEBİ LİTERATÜRÜ A) Zahiru’r-Rivaye: İmamı Azam(150) ve talebeleri İmam Muhammed(189) ve İmam Ebu Yusuf’un(183) tevatür yolla gelen görüşleri el-Asl:…
Devamını Oku » -
Hanefi Mezhebinin Ortaya Çıkışı
Hanefi mezhebi istişâre esasına dayandırılmıştır. Ebû Hanife meseleleri tek tek ortaya atar, öğrencilerini dinler, kendi görüşünü söyler ve onlarla konuyu…
Devamını Oku » -
Hanefi Mezhebinin Yazıya Dökülmesi
Konularına göre tasnîf edilip tedvîn edilen bu hüküm ve meseleleri Zâhiru’r-Rivâye adıyla kaleme alan Muhammed b. Hasen eş-Şeybânî’dir. (ö.189/805). eş-Şeybânî…
Devamını Oku » -
İmam-ı Âzam (r.a.)’ın Yetişmesi
İşte Hanefi mezhebînin kurucusu Ebû Hanîfe (ö.150/767) böyle bir ilim ortamında yetişti. Ebû Hanife’nin fıkhı, kendisinden on sekiz yıl ders…
Devamını Oku » -
İmam-ı Âzam (r.a.)ın Yaşadığı Ortam
İmam-ı Âzam lâkabıyla şöhret bulan Ebû Hanîfe’ye izâfe edilen fıkıh ekolünün adı. Ebû Hanife’nin asıl adı Numân, babasının adı Sâbit,…
Devamını Oku »